Belirli Üçüncü Ülkelerde İşlem Gördükten Sonra Türkiye'ye Geri İthal Edilen Belirli Tekstil Ürünlerine ve Giyim Eşyasına Uygulanan Ekonomik Etkili Hariçte İşleme Rejimi Yönetmeliği
BİRİNCİ KISIM
AMAÇ, KAPSAM
Amaç ve Kapsam
Madde 1- Bu Yönetmelik, 27/9/1996 tarih ve 96/8703 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Gümrük Giriş Tarife Cetveli'nin 50-63 üncü fasıllarında yer alan ve hariçte işleme faaliyetleri sonucu elde edilen tekstil ürünlerine ve giyim eşyasına ekonomik etkili hariçte işleme rejiminin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Bu Yönetmelik hükümleri, üçüncü bir ülkede işleme faaliyetleri sonucu elde edilen ve ithalatı gözetime veya miktar kısıtlamasına tabi olan tekstil ürünlerine ve giyim eşyasına, bunlara uygulanan özel önlemlerin mevcut olması halinde uygulanacaktır.
İKİNCİ KISIM
TANIMLAR VE KISALTMALAR
Madde 2- Bu Yönetmelikte yer alan:
b) İşlem Görmüş Ürünler: Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin (e) bendinde atıfta bulunulan işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen ürünleri,
c) Üçüncü Ülke: Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışındaki ülkeler ile Türkiye Gümrük Bölgesi üzerindeki serbest bölgeleri,
-Önceden ithal edilen eşya sözkonusu olduğunda, bunların 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre belirlenen gümrük kıymetini,
-Diğer bütün hallerde fabrika çıkış fiyatını.
f) Benzer Ürünler: EK I'deki listede gösterildiği şekilde aynı kategoride veya aynı kategori grubunda yer alan ve Kurul tarafından değiştirilebilecek ürünleri,
g) Serbest Dolaşımda Bulunan Eşya: Taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalara ait hükümler saklı kalmak kaydıyla, serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulup muaf olarak veya gümrük vergileri ödenerek, Türkiye Gümrük Bölgesine giren eşyayı,
h) Özel Olmayan Önlem: Tekstil ürünleri ve giyim eşyası ithalatında uygulanan miktar kısıtlamasını (kota) veya gözetimi,
i) Özel Önlem: Ekonomik etkili hariçte işleme rejimi kapsamında uygulanan miktar kısıtlamasını (hariçte işleme kotası) veya gözetimi,
j) Geleneksel Hak Sahibi: Belirli bir referans döneminde ilgili üçüncü ülkede, aynı kategoride yeralan ürünler için işleme faaliyetlerini gerçekleştiren kişiyi,
k) İzin Belgesi: İşleme faaliyetleri için Genel Müdürlükçe düzenlenen Ekonomik Etkili Hariçte İşleme Faaliyeti İzin Belgesini,
l) Kısmi İzin Belgesi: Başlangıçta verilen İzin Belgesine istinaden Genel Müdürlükçe bir veya daha fazla sayıda düzenlenebilen izin belgelerini,
m) Verimlilik Oranı: Geçici olarak ihraç edilen belirli miktardaki eşyanın, işlem görmüş ürünler içerisindeki miktarını ve yüzde oranını,
n) Kurul: 30/4/1995 tarih ve 95/6815 sayılı Karar'da belirtilen "Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu" ile 30/4/1995 tarih ve 95/6816 sayılı Karar'da belirtilen "İkili Anlaşmalar, Protokoller veya Diğer Düzenlemeler Kapsamı Dışında, Belirli Ülkeler Menşeili Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu"nu,
o) Müsteşarlık: Dış Ticaret Müsteşarlığı'nı,
p) Genel Müdürlük: Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü,
ifade eder.
ÜÇÜNCÜ KISIM
GENEL HÜKÜMLER
Hariçte İşleme İzni Şartları
b ) Bu Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak için başvuruda bulunan kişi:
1) Yapılan başvuru konusu işlem görmüş ürünlere benzer ve aynı imalat safhasında olan ürünleri Türkiye'de imal ediyor olmalıdır,
2) Bu ürünlerin ana üretim işlemlerini, en azından dikme ve birleştirme veya iplikten imal edilen biçimlendirilerek örülmüş giyim eşyası (fully fashion) sözkonusu olduğunda örme işlemlerini Türkiye'deki fabrikasında gerçekleştirmelidir.
Bu hüküm kapsamındaki bir başvurunun uygunluğunun belirlenmesinde, modellerin ya da örneklerin imalatı veya tasarımı dikkate alınmayacaktır.
c) Bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şartları haiz kişiler, 5 inci maddede belirtilen esaslara göre Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) dağıtılan miktarlar dahilinde, işleme faaliyetleri kapsamında işlem görmüş ürünleri üçüncü bir ülkede imal ettirmek için başvuruda bulunabilirler.
e) Üçüncü ülkelerde gerçekleştirilecek işleme faaliyetleri, EK II'de herbir ürün için belirtilenden daha ileri seviyede olmayacaktır. Bununla birlikte, gerçekleştirilecek işleme faaliyetleri, EK II'de herbir ürün için belirtilenden daha az seviyede olabilir.
f) Müsteşarlık, bu maddenin (b) bendinde belirtilen şartları haiz olmayan kişiler için istisnai uygulama yapabilir.
Bu istisna, hariçte işleme kotasının bir ülke ile ilgili olarak ilk defa tespit edildiği ve önceden uygulanan özel olmayan kotaların belirli miktarlar için yerini aldığı, ancak her iki kotanın uygulanması sonucu toplam ithalatta bir artışa neden olmadığı durumlarda, daha önce hariçte işleme mevzuatı çerçevesinde ithal edilen işlem görmüş ürünlerin miktar sınırına kadar uygulanabilir.
Bu istisna, aynı ülke ve aynı kategori için daha önce hariçte işleme mevzuatı çerçevesinde işleme faaliyetlerinden yararlanan kişilere öncelikle uygulanacaktır.
Hariçte İşleme Kotalarının Tespiti
Kota Dağıtım Yöntemi
Madde 5- a) Dördüncü maddede belirtilen yıllık miktarlar, 3 üncü maddede tanımlanan muhtemel hak sahipleri arasında, bunların 7 nci madde hükümlerine uygun olarak yaptıkları başvuruları esas alınarak dağıtılacaktır.
b) Bu dağıtım, 3 üncü maddenin (f) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, hak sahibinin sınai faaliyetini sürdürmesini sağlayacak şekilde olacaktır.
Geleneksel hak sahipleri, bir önceki paragrafta belirtilen miktarları bu maddenin (d) bendinin dördüncü paragrafında belirtildiği gibi kullanmış olmaları halinde, aynı ülke ve aynı kategori için (d) bendi hükümleri çerçevesinde yapılacak dağıtımlardan yararlanabileceklerdir.
Buna ilaveten, belirli bir üçüncü ülke ve kategori için bu bendin birinci paragrafı kapsamında kendisine ayrılan miktarları kullanmamayı seçen bir geleneksel hak sahibi, başka bir kategori ve üçüncü ülkeden eşdeğer bir miktar için, (d) bendinin birinci paragrafına belirtilen ilk gelen ilk alır yöntemine göre, başvuruda bulunabilecektir. Kullanımdan vazgeçilen miktarlar, 6 ncı madde kapsamında dağıtılacak miktarlara ilave edilecektir.
Eşdeğer miktarların hesaplanmasında 95/6815 sayılı karar'a
istinaden çıkarılan Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Koruma Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin 1 No.lu EK'inde yeralan çevrim tablosu kullanılacaktır.
d) Bu maddenin (c) bendi kapsamı dışındaki başvuruların karşılanması için ayrılan miktarlar, Müsteşarlık (İthalat Genel Müdürlüğü) tarafından, başvuru sırası dikkate alınarak (ilk gelen ilk alır yöntemi) dağıtılacaktır. Başvuruların değerlendirilmesinde, genel evrak kayıt tarihi ve kayıt numarası esas alınacaktır.
Dağıtımlardan sadece, bir önceki yılda Türkiye'de üretimini sürdürdüğünü ispat eden imalatçılar yararlanabilecektir. Bu imalatçılar, üçüncü ülkede gerçekleştirilen işleme faaliyetinin toplam değeri, kendilerinin Türkiye'deki üretimine ait değerin %50'sini aşmayan işlem görmüş ürünler için başvuruda bulunabilirler.
İlgili başvurulara ait Türkiye'deki üretim değeri, bir önceki yılda başvuru sahibinin fabrikasında veya onun adına başka üretici tarafından Türkiye'de üretilmiş olan ve EK II'deki listede yeralan ürünlerin, özellikle başvuru sahibi adına üretim yapan üretici aynı dönem ve aynı ürün için bir izin talebinde bulunmadığı takdirde, KDV hariç fabrika çıkış fiatı esas alınarak hesaplanır.
Bir önceki yılda bu bent kapsamında işleme faaliyetlerini gerçekleştirmesine izin verilen imalatçıların herbiri, (c) bendi kapsamında dağıtılan işlem görmüş ürünlere ait miktarlardan yararlanacaktır. Bir önceki yılda gerçekleştirilen işleme faaliyetleri nedeniyle bir imalatçının Türkiye'deki üretiminde düşüş olması halinde, bu miktarlar nisbi olarak azaltılacaktır.
Kullanılmayan Kotaların Yeniden Dağıtımı
Madde 6- Beşinci madde kapsamında izin alan hak sahipleri tarafından İzin Belgesinde belirtilen toplam miktarların tamamen veya kısmen kullanılmaması durumunda, kullanılmayan miktarlar kotaya ilave edilir ve aynı maddenin (d) bendinde belirtilen yönteme göre yeniden dağıtılır.
Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen amaç doğrultusunda, kullanılmayan ya da kısmen kullanılan tüm İzin Belgeleri, kullanılmayacaklarının kesinleşmesini müteakip, kullanım sürelerinin bitimi beklenmeden belge sahibi tarafından Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) iade edilecektir.
Bu madde kapsamında "kullanılmayan miktarlar", 6 (altı) ay veya Müsteşarlık tarafından süresinin uzatılması durumunda 9 (dokuz) ay içinde kullanılmayan İzin Belgelerine ait miktarlar anlamındadır. Bu miktarlar, İzin Belgesinde belirtilen ve geçici ihraç işlemleri tamamlanmamış olan hammaddelere karşılık gelen işlem görmüş ürünlere ait miktarlardır.
İzin Başvurusu
Madde 7- a) Hariçte işleme faaliyeti için izin başvurusu, 3 üncü maddedeki şartları haiz kişi tarafından, EK III'de örneği yeralan Başvuru Formu ve soru formunda belirtilen bilgiler eksiksiz doldurularak Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) yapılır.
Başvuruya ayrıca, EK III'de örneği yeralan taahhütname ile başvuru sahibine ait imza sirküleri (Noter tasdikli) ve işleme faaliyetlerinin gerçekleştirileceği üçüncü ülkede sözkonusu faaliyetleri gerçekleştirmeyi taahhüt eden kişi ile yapılmış sözleşme veya Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) eşdeğer olarak kabul edilebilecek herhangi bir belgenin aslı veya Noter tasdikli sureti eklenecektir.
Başvuru sahibi, Müsteşarlıkça talep edilen hususlara ilişkin detaylı açıklamalarda bulunmaya ihtiyaç duyması halinde, buna ait bilgi ve belgeleri başvuruya ekleyebilir.
Başvurunun değerlendirilmesi için ihtiyaç olması halinde, Genel Müdürlükçe ek bilgi ve belgeler talep edilebilir.
b) Birden fazla ülke ve/veya kategori için izin talebinde bulunulması halinde, herbir ülke ve kategori için ayrı başvuru yapılması gerekmektedir.
c) Aynı kota döneminde bir kategori ve belirli bir üçüncü ülke için izin Belgesi almış olan başvuru sahibi, yeni bir talepte bulunması halinde, Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) yapacağı başvuruda, önceden aldığı İzin Belgesine atıfta bulunacaktır.
Başvurunun İncelenmesi
Madde 8- Başvurular üzerine yapılan inceleme sonucunda, başvuru sırasında ibrazı gerekli bilgi ve belgelerin doğru olmadığının veya eksik olduğunun ya da izin verilmesi için gerekli bütün hususları içermediğinin tespit edilmesi halinde, Genel Müdürlükçe, ek bilgi ve belgeler talep edilebilir.
Üçüncü madde hükümlerinin yerine getirildiğinin belirlenebilmesi için gerekli tüm bilgi ve belgelerin sağlanmasının mümkün olmadığının tespit edildiği durumlarda, başvuru Genel Müdürlükçe reddedilebilir.
Başvuru, işleme faaliyeti izninin verilmesi için gerekli şartlardan birinin yerine getirilmemesi halinde de Genel Müdürlükçe reddedilir.
İzin Belgesinin Düzenlenmesi, İptal Edilmesi
Madde 9 - a) İzin Belgesi, bu Yönetmelikte belirtilen şartları yerine getiren başvuru sahipleri adına düzelenir.
c) İzin Belgesinde, gerçekleştirilecek işleme faaliyetlerine ilişkin aşağıdaki hususlar belirtilecektir.
2) İşlem görmüş ürünlerin içindeki geçici olarak ihraç edilen eşyanın belirlenmesine ait yöntemler,
d) Herhangi bir yıl içerisinde gerçekleştirilen işleme faaliyetleri nedeniyle başvuru sahibinin firmasındaki istihdam seviyesinin önemli ölçüde düştüğünün tespit edildiği durumlarda, Genel Müdürlükçe, müteakip yılda bu başvuru sahibi tarafından bu Yönetmelik kapsamında talep edilebilen miktarlarda aynı şekilde indirim yapılacaktır.
e) İzin Belgeleri, yapılan başvurular üzerine Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) EK IV'deki forma uygun olarak düzenlenir.
Herbir işlem görmüş ürün kategorisi ve üçüncü ülke için ayrı İzin Belgesi düzenlenir.
İzin Belgesi 2 nüsha olarak düzenlenecek ve "ASIL NÜSHA" ibaresini taşıyan 1 No.lu nüsha başvuru sahibine verilecektir. "MÜSTEŞARLIKTA KALACAK NÜSHA" ibaresini taşıyan 2 No.lu nüsha Müsteşarlıkta kalacaktır.
İzin Belgesinde değişiklik yapılmasına ilişkin başvurular, Genel Müdürlük tarafından incelenerek sonuçlandırılacaktır.
İzin Belgesinin verilmesi için gerekli şartlardan birinin İzin Belgesi sahibi tarafından yerine getirilmediğinin tespiti hailnde, mücbir sebepler hariç, Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) verilen İzin Belgesi iptal edilir.
Kısmi İzin Belgesi Düzenlenmesi
Madde 10- İzin Belgesi sahibinin talebi ve sözkonusu İzin Belgesinin 1 No.lu nüshasının ibrazı halinde, Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) bir veya daha fazla sayıda Kısmi İzin Belgesi düzenlenebilir.
Genel Müdürlük, başlangıçta verilmiş İzin Belgelerinin 1 ve 2 No.lu nüshalarından Kısmi İzin Belgelerine ait miktarları düşecektir. Bu durumda, sözkonusu miktarlar Kısmi İzin belgesinin 1 ve 2 No.lu nüshalarına işlenecek ve bu belgeler üzerinde başlangıçta verilmiş İzin Belgesinin numarası belirtilecektir.
Bir veya daha fazla sayıda Kısmi İzin Belgesi düzenlenmesinin başlanğıçta verilmiş İzin Belgesini yürürlükten kaldırması halinde, bu izin Belgesinin 1 No.lu nüshası Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) alıkonulacaktır.
Kısmi İzin Belgeleri üzerinde, "KISMİ İZİN BELGESİ" ibaresini taşıyacak ve başlangıçta verilmiş İzin Belgesi için geçerli olan kurallara tabi olacaktır.
Onikinci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) bir Kısmi İzin Belgesinin düzenlenmesi, İzin Belgesi sahibi için, müteakip Kısmi İzin Belgelerinin düzenlenmesi hakkını doğurmaz.
İzin Belgelerinin Devri
Madde 11- İzin Belgeleri üçüncü şahıslara devredilemez.
İzin Belgelerinin Kaybı
Madde 12- İzin Belgesinin kaybolması halinde, İzin Belgesi sahibinin başvurusu üzerine Müsteşarıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) bunun yerine geçecek bir İzin Belgesi düzenlenebilir. Bu durumda, İzin Belgesi sahibinden, İzin Belgesinin bulunması halinde kullanılmayacağına ve Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) iade edileceğine dair taahhütname alınır.
Kaybolanın yerine düzenlenen belge, kaybolan belgede yeralan bilgi ve kayıtları içerecektir. Bu begle, kaybolan belgedeki mevcut miktarlara uygun miktarda eşya için düzenlenecektir. Bu miktarın belge sahibi tarafından kanıtlanamadığı hallerde, kaybolan belgenin yerine geçecek belge düzenlenmeyebilir.
Kaybolanın yerine düzenlenen İzin Belgesi ve Kısmi İzin Belgeleri, "KAYBINDAN DOLAYI YENİDEN DÜZENLENMİŞTİR:" ibaresini taşıyacak ve kaybolan belge için geçerli olan kurallara tabi olacaktır.
Kaybolan belgenin yerine düzenlenen belgenin kaybolması halinde, Müsteşarıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) uygun görülecek istisnai haller hariç, yeniden belge düzenlenmeyecektir.
İzin Belgelerinin Süresi
Madde 13- Eşyanın geçici ihracat işlemlerinin tamamlanması için Genel Müdürlükçe belirlencek olan süre, İzin Belgelerinde belirtilecektir. Bu süre 6 (altı) ayı aşamaz. Bununla birlikte, izin sahibinin talebi üzerine bu süre, Genel Müdürlükçe 3 (üç) aya kadar uzatılabilir.
Eşyanın Geçici İhracı
Madde 14- Gümrük işlemlerinin tamamlanması amacıyla, İzin Belgesi ile 3 üncü maddenin (d) bendi hükümlerinin amacı doğrultusunda, geçici olarak ihraç edilecek eşyanın menşeine ilişkin belge geçici ihracat esnasında ilgili gümrük idaresine ibraz edilecektir.
İzin Belgesinde belirtilen değer ve miktardaki eşyanın, belgede belirtilen süre içerisinde geçici olarak ihracına ilgili gümrük idarelerince izin verilir.
İşlem Görmüş Ürünlerin Geri İthalatı
Müsteşarlık (İthalat Genel Müdürlüğü), işlem görmüş ürünlerin geri ithaline, 3 üncü maddenin (e) bendi hükümleri çerçevesinde, İzin Belgesinde şart koşulan tüm işleme faaliyetlerinin yerine getirilmemiş olması halinde de izin verilebilir.
İzin Belgelerinin Kapatılması
DÖRDÜNCÜ KISIM
DİĞER HÜKÜMLER
Madde 17- Bu Yönetmelik hükümlerinin ihlal edildiğinin tespit edilmesi halinde, ilgili gümrük idareleri, durumu acilen Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) bildireceklerdir.
Madde 18- İzin Belgeleri ve Kısmi İzin Belgelerine ilişkin başvurular ve eki belgelerin birer sureti ile İzin Belgelerinin bir sureti, başvuru sahibi tarafından, İzin Belgelerinin düzenlendiği takvim yılının sonundan itibaren en az üç yıl saklanacaktır.
İstatistikler
Tebliğ
Madde 20- Bu Yönetmelikte yer alan hususlarla ilgili olarak uygulamaya yönelik Tebliğler çıkarmaya Müsteşarlık yetkilidir.
Yürürlük
Madde 21- Bu Yönetmelik, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 22- Bu Yönetmeliği Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
EKLER:
EKI Kategori Grupları
EKII Azami İşlem seviyelerine ilişkin liste
EKIII (1) Ekonomik Etkili Hariçte İşleme Faaliyeti Başvuru Formu (Tekstil Ürünleri İçin)
EKIII (2) Soru Formu Örneği
EKIII (3) Taahhütname Örneği
EKIV (1) Ekonomik Etkili Hariçte İşleme Faaliyeti İzin Belgesi (Tekstil Ürünleri İçin) Asıl Nüshası
EKIV (2)
EKIV (3) Ekonomik Etkili Hariçte İşleme Faaliyeti İzin Belgesi (Tekstil Ürünleri İçin) Müsteşarlıkta Kalacak Nüsha
EKIV (4)
EKIV (5)
EKIV (6)
EK I
Kategori Grupları
Aynı imalat safhasında olan benzer ürünler, aşağıda gösterildiği şekilde aynı kategoride veya aynı kategori gurubunda yeralan ürünlerdir.
Grup 1 (dış giyim)
Kategoriler: 4, 5, 6, 7, 8, 14, 15, 16, 17, 21, 26, 27, 28, 29, 68, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 83, 156, 157, 159, 161
Grup 2 (iç giyim)
Kategoriler: 4, 5, 12, 13, 18, 24, 26, 28, 31, 68, 69, 70, 72, 73, 78, 83, 86, 157, 161
Grup 3 (diğer ürünler)
Kategoriler: 10, 12, 68, 70, 72, 78, 83, 85, 87, 91.
EK II
Azami işlem seviyelerine ilişkin liste
Kategoriler itibariyle işlem görmüş ürünler (1)
Azami işlem seviyesi
Kategoriler: 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18,21, 24, 26, 27, 28, 29, 31, 68, 69, 70, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 83, 85, 86, 87, 91, 156, 157, 159, 161
Soldaki sütunda belirtilen kategorilerde yeralan ürünlerin, dokunmuş veya örülmüş kumaşlardan imalatı (2)
(2) Ancak, herhangi bir yılda hariçte işleme faaliyetleri kapsamında geçici olarak ihracına izin verilen iplik miktarı, Yönetmeliğin 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen türden özel düzenlemeler kapsamında bir önceki yılda izin verilen toplam geçici ihracat miktarının ağırlık olarak %7'sini geçmiyor ise, biçimlendirilerek örülmüş giyim eşyasının (fully fashion) iplikten imal işlemi de, bu Yönetmeliğe göre bir işleme faaliyeti olarak sayılabilir.
EK III (1)
T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
1.Başvuru sahibi
Tel:
Vergi Numarası
Fax:
2. Başvuru tarihi ve numarası
6. Verimlilik oranı/hesaplama yöntemi
4. Geçici ihracat iznini son günü
5.Geri İthalat süresi
EKONOMİK ETKİLİ HARİÇTE İŞLEME FAALİYETİ BAŞVURU FORMU (TEKSTİL ÜRÜNLERİ İÇİN)
7.Menşe (işlem görmüş ürün)
8. İşlemin gerçekleştirileceği ülke
9. Geri İthal edilen işlem görmüş ürünlerinin tanımı
10. Kategori
11.G.T.İ.P.
12.Miktar (1)
13.Değer (2)
14. Geçici İhracat eşyasının tanımı
15. Eşyanın menşei (3)
16.G.T.İ.P.
17.Miktar (1)
18.Değer
19. İşleme Faaliyetlerinin türü
20. Yetkili makam tarafından kullanılacaktır.
21.Önceki iznin numarası
22. Geri ithal edilen işlem görmüş ürünlerin
belirlenmesine ilişkin önerilen yöntem
23. Yetkili makam tarafından kullanılacaktır.
(1) Ağırlık ve ilgili ölçü birimi.
(2) Kumaşın/ipliğin işleme değeri
EK III (2)
SORU FORMU ÖRNEĞİ
BU SORULAR HER BAŞVURUDA CEVAPLANDIRILACAKTIR
EVET
HAYIR
24)
İlgili kategori ve ülke için geleneksel hak sahibi olarak mı başvuruda bulunuyorsunuz?
(eğer böyle ise, doğrulayacak belgeyi ekleyiniz veya önceki yazışmalara atıfta bulununuz.)
veya
25)
Bu başvuru ilgili kategori ve ülke için yeni bir başvuru mudur?
eğer böyle ise, doğrulayacak belgeyi ekleyiniz veya önceki yazışmalara, işlemin yapıldığı üçüncü ülkedeki üretimin değerinin önceki yıl Türkiye'de gerçekleştirdiğiniz üretiminizin değerinin %50'sini aşmayacağını belirtecek şekilde atıfta bulununuz.
İlgili kategori ve üçüncü ülke için müteakip bir izin başvurusunda mı bulunuyorsunuz?
(eğer böyle ise, önceden izin verilen işlem görmüş ürünlerin en az %50'sinin Gümrük Birliği gümrük bölgesine geri ithalinin gerçekleştirildiğini veya önceden izin verilen işlem görmüş ürünlerin miktarının en az %80'ine karşılık gelen eşyanın fiilen ihraç edildiğini ispat eden belgeleri ekleyiniz.) (bu soruyu, eğer 25 No.lu soruya cevap verdiyseniz cevaplayınız)
BU SORULAR YILDA BİR DEFA CEVAPLANDIRILACAKTIR.
EVET
HAYIR
27)
Geri ithal edilecek olan ürünlerle benzer ve imalatın aynı safhasında olan ürünleri Türkiye'de kendi fabrikanızda imal ediyor musunuz?
28)
Benzer ürünlerin ana üretim işlemlerini, en azından dikme ve birleştirme veya iplikten imal edilen biçimlendirilerek örülmüş giyim eşyası (fully fashion) sözkonusu olduğunda örme işlemlerini Türkiye'deki kendi fabrikanızda mı gerçekleştiriyorsunuz?
29)
Ürün çeşidi ve bunların üretim miktarları açısından Türkiye'deki tekstil ürünleri imalat faaliyetinizi sürdürmektemisiniz?
(eğer değil ise, sebeplerini belirtiniz veya daha önce belirttiyseniz buna ilişkin yazınızın tarih ve sayısını bildiriniz.)
30)
İstihdam düzeyinizde azalma oldu mu?
(eğer oldu ise, sebeplerini belirtiniz ve istatistikleri ekleyiniz, eğer gerekli ise önceki yazışmalara atıfta bulununuz.)
31)
Aynı kota dönemi içinde bir başka izin başvurusunda bulundunuz mu?
(eğer bulunduysanız bir kopyasını ekleyiniz veya önceki yazışmalara atıfta bulununuz.)
32)
Bir önceki yıla ait Türkiye üretimimizin değerine, adınıza yaptırdığınız imalat (fason imalat) dahil mi?
(eğer böyle ise ve buna dair henüz bir bilgi vermediyseniz fason imalatçıların aynı miktarlar için başvurmayacaklarına dair beyanlarını ekleyiniz.)
(bu soruyu, eğer 25 No.lu soruya cevap verdiyseniz cevaplayınız.)
EK III (3)
TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ
T.C.BAŞBAKANLIK
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
İTHALAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ
Ekonomik Etkili Hariçte İşleme Faaliyeti İzin Belgesi almak için yaptığımız başvuruda ve eklerinde yer alan bilgi ve belgelerin doğru olduğunu; İzin belgesi kapsamı eşyanın geçici ihracatını ve işlem görmüş ürünlerin geri ithalatını belgede belirtilen şartlara uygun olarak gerçekleştireceğimiz ve bunun kontrolünün sağlanması amacıyla talep edilecek bilgi ve belgeler ile geçici ihraç eşyasına ve işlem görmüş ürünlere ait örnekleri Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) ibraz edeceğimizi; İzin Belgesini üçüncü şahıslara devretmeyeceğimizi; İzin belgesi kapsamı geçici ihraç eşyasının ve geri ithal edilen işlem görmüş ürünlerin miktarlarının Müsteşarlıkça (İthalat Genel Müdürlüğü) kontrolüne imkan sağlayan stok kayıtlarını tutacağımızı ve bunları üç yıl süreyle muhafaza edeceğimizi ayrıca, İzin belgesi'nin aslını süresinin bitiminden itibaren en geç 15 (onbeş) iş günü içinde Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) iade edeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.
FİRMA ÜNVANI
FİRMA YETKİLİSİNİN ADI,
SOYADI VE İMZASI
DAMGA PULU
EK IV (1)
T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
1.İzin Sahibi
Tel:
Vergi Numarası
Fax:
2. Başvuru tarihi ve numarası
6. Verimlilik oranı/hesaplama yöntemi
4. Geçici ihracat izninin son günü
5.Geri İthalat süresi
EKONOMİK ETKİLİ HARİÇTE İŞLEME FAALİYETİ İZİN BELGESİ (TEKSTİL ÜRÜNLERİ İÇİN)
7.Menşe (işlem görmüş ürün)
8. İşlemin gerçekleştirileceği ülke
9. Geri İthal edilen işlem görmüş ürünlerinin tanımı
10. Kategori
11.G.T.İ.P.
12.Miktar (1)
13.Değer (2)
14. Geçici İhracat eşyasının tanımı
15. Eşyanın menşei
16.G.T.İ.P.
17.Miktar
18.Değer
19. İşleme Faaliyetlerinin türü
20. Yetkili makam tarafından kullanılacaktır.
22. Geri ithal edilen işlem görmüş ürünlerin
belirlenmesine ilişkin önerilen yöntem
23. Düzenleyen makam
Dış Ticaret Müsteşarlığı
İthalat Genel Müdürlüğü
İnönü Bulvarı Emek/Ankara
Tel: 0312-212 88 00 Fax: 0 312 212 87 65
İmza Mühür
EK IV (2)
T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
24.Miktar (1)
25.G.T.İ.P.
26.Gümrük beyannamesinin veya müfrezin numarası
27.Gümrük işlemlerinin yapıldığı tarih, Gümrük İdaresinin adı, mührü ve imza
B
B
B
(1) A hanesinde kullanılabilecek miktarı, B hanesinde ise kullanılan miktarı belirtiniz.
EK IV (3)
T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
1.İzin Sahibi
Tel:
Vergi Numarası
Fax:
2. Başvuru tarihi ve numarası
6. Verimlilik oranı/hesaplama yöntemi
4. Geçici ihracat izninin son günü
5.Geri İthalat süresi
EKONOMİK ETKİLİ HARİÇTE İŞLEME FAALİYETİ İZİN BELGESİ (TEKSTİL ÜRÜNLERİ İÇİN)
7.Menşe (işlem görmüş ürün)
8. İşlemin gerçekleştirileceği ülke
9. Geri İthal edilen işlem görmüş ürünlerinin tanımı
10. Kategori
11.G.T.İ.P.
12.Miktar (1)
13.Değer (2)
14. Geçici İhracat eşyasının tanımı
15. Eşyanın menşei
16.G.T.İ.P.
17.Miktar
18.Değer
19. İşleme Faaliyetlerinin türü
20. Yetkili makam tarafından kullanılacaktır.
22. Geri ithal edilen işlem görmüş ürünlerin
belirlenmesine ilişkin yöntem
23. Düzenleyen makam
Dış Ticaret Müsteşarlığı
İthalat Genel Müdürlüğü
İnönü Bulvarı Emek/Ankara
Tel: 0312-212 88 00 Fax: 0 312 212 87 65
İmza Mühür
EK IV (4)
T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
24.Miktar (1)
25.G.T.İ.P.
26.Gümrük beyannamesinin veya müfrezin numarası
27.Gümrük işlemlerinin yapıldığı tarih,
Gümrük İdaresinin adı, mührü ve imza
B
B
B
(1) A hanesinde kullanılabilecek miktarı, B hanesinde ise kullanılan miktarı belirtiniz.
EK IV (5)
T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
3
1.İzin sahibi
Vergi numarası
2. Başvuru tarihi ve numarası
G
Ü
M
R
Ü
K
İ
R
E
S
İ
Tel: Fax
3.Denetimci Gümrük İdaresi
4.Geçici ihracat izninin son günü
5.Geri ithalat süresi
6.Verimlilik oranı/hesaplama yöntemi
EKONOMİK ETKİLİ HARİÇTE İŞLEME FAALİYETİ İZİN BELGESİ
(TEKSTİL ÜRÜNLERİ İÇİN)
7.Menşe (işlem görmüş ürün)
8.İşlemin Gerçekleştirileceği ülke
3
9. Geri ithal edilen işlem görmüş ürünlerin tanımı
10.Kategori
11.G.T.İ.P.
12.Miktar
13.Değer
14.Geçici ihracat eşyasının tanımı
15. Eşyanın menşei
16.G.T.İ.P.
17.Miktar
18.Değer
19.İşleme faaliyetlerinin türü
20.Yetkili makam tarafından kullanılacaktır.
22.Geri ithal edilen işlem görmüş ürünlerin belirlenmesine ilişkin yöntem
23. Düzenleyen makam DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
İTHALAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İNÖNÜ BULVARI EMEK/ANKARA
TEL: 0 312 212 88 00 fax: 0 312 212 87 65
İmza Mühür
EK IV (6)
24.Miktar (1)
25.G.T.İ.P.
26.Gümrük beyannamesinin veya müfrezin numarası
27.Gümrük işlemlerinin yapıldığı tarih, Gümrük İdaresinin adı, mührü ve imza
B
B
B
B
B
B
B
B
(1) A hanesinde kullanılabilecek miktarı, B hanesinde ise kullanılan miktarı belirtiniz.